Produkty roślinne, a w tym warzywa i owoce sezonowe cechują się wysoką zawartością witamin i minerałów. Doskonałym tego przykładem są wyroby dostępne w ofercie marki dostępnej pod adresem foodleader.pl. Niestety w czasie przygotowywania potraw niekiedy większość wartości z produktu znika.
Warto zaznaczyć jednak, że proces obróbki technologicznej owoców i warzyw niejednoznacznie wpływa na potencjał składników prozdrowotnych. W głównej mierze zależy to od rodzaju produktu oraz techniki kulinarnej. Z drugiej strony zaznaczyć można, że procesy przetwórcze takie jak blanszowanie, mrożenie czy krótkotrwała obróbka termiczna w małym stopniu wpływają na aktywność przeciwutleniającą. Wniosek jest jeden, warzywa i owoce najlepiej spożywać w postaci surowej. Istnieją również wyjątki takie jak likopen. Daje to do zrozumienia, że wciąż trwająca edukacja żywieniowa stanowi podstawę do każdorazowego sporządzania pełnowartościowych posiłków.
Firmy według kategorii
Meble i ozdoby do Twojego wnętrza
Zakupy, kultura i rozrywka - baza punktów
Usługi remontowo-budowlane
Katalog produktów i usług dla każdego
Usługi z zakresu mediów i badania rynku
Obrót i zarządzanie nieruchomościami - katalog usług
Rejestr usług i urządzeń elektronicznych i AGD
Rejestr usług dla zdrowia i urody
Baza gastronomii i produktów spożywczych
Transport dla Ciebie i firmy
Baza kursów i szkoleń
Rejestr sklepów z odzieżą i obuwiem
Atrakcje turystyczne i noclegi
Hodowla i rolnictwo
Opieka i zabawa - wykaz produktów dla dzieci
Finanse i ubezpieczenia - wykaz
Imprezy, śluby, okazje - baza produktów i usług
Baza organizacji i stowarzyszeń